zakupianki
Portal lifestylowy dla kobiet i nie tylko.

Przepis na zdrowy syrop z miodu, cytryny i imbiru

0

Na aptecznych półkach znaleźć można wiele medykamentów, które mają nam pomóc przy bólu głowy, przy zapaleniach, czy katarze. Sięgamy po wszelkiego rodzaju proszki czy tabletki na każdą możliwą okazję. Zapominamy przy tym o naszych babciach i prababciach, które znały tylko i wyłącznie “tabletkę z krzyżykiem”. Nasi przodkowie znali inne, zdrowsze metody jedną z nich jest “mikstura” z miodu, cytryny oraz imbiru. Poniżej przedstawiamy przepis na syrop z miód cytryna imbir.

Miód cytryna imbir.

Do właściwości leczniczych miodu należy zaliczyć:

  • szybsze gojenie ran,
  • mniejsze ryzyko powstania bliznowców,
  • leczenie wrzodów żołądka,
  • łagodzenie biegunek,
  • obniżenie ciśnienia krwi,
  • powstrzymywanie miażdżycy,
  • leczenie chorób wątroby i dróg żółciowych,
  • wspomaganie organizmu w walce z przeziębieniem i chorym gardłem,
  • ukojenie nerwów, łatwiejsze zasypianie,
  • pobudzanie pracy mózgu.

Cytryny mogą “pochwalić się” następującymi między innymi właściwościami:

  • cytryny pomagają kontrolować ciśnienie krwi, ponieważ są bogate w potas,
  • sok z cytryny pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu, a tym samym pomaga w jego oczyszczaniu,
  • pomagają zapobiegać tworzeniu się kamieni nerkowych,
  • mają charakter zasadowy i zmniejszają kwasowość, ból i stany zapalne,
  • limonen obecny w cytrynach pomaga zapobiegać rozwojowi nowotworów,
  • cytryny są bogate w witaminę C i działają jako wzmacniacz odporności,
  • cytryny są bogate w przeciwutleniacze,
  • pomagają w niszczeniu wolnych rodników, które powodują uszkodzenia komórek,
  • posiadają właściwości przeciwstarzeniowe i przeciwzapalne,
  • sok z cytryny po nałożeniu na skórę i włosy w połączeniu z innymi składnikami mogą leczyć choroby skóry, trądzik, opaleniznę, wypryski i łupież.

Korzenie imbiru zawierają węglowodany, witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Imbir jest również cennym źródłem olejków eterycznych i żywic (m.in. gingerolu i zinferonu) o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i wykrztuśnym.

Przepis na miód cytrynę imbir.

1. Imbir obieramy ze skórki oraz kroimy w paski.
2. Dobrze umyta cytryna pokrojona w paski – nie obieramy ze skórki.
3. Układamy na przemian plasterek cytryny, pasek imbiru – np. w słoiczku.
4. Zalewamy to gorącą wodą, lecz nie wrzątkiem. Przykrywamy talerzykiem, jak w przypadku robienia naparu.
5. Następnie dodajemy miód i odstawiamy.

Syrop z miodu, cytryny i imbiru można zastosować od razu, lecz lepsze właściwości uzyskuje się po co najmniej 24h odstawieniu, kiedy wszystkie składniki się zmieszają i “przegryzą”. Życzymy wszystkim zdrowia, mimo że syrop można stosować profilaktycznie z racji jego właściwości – nie tylko “od święta” w okresie jesienno-zimowym. Dobry jest przez cały rok.

5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »